Úspěšná pražská družstva na Mistrovstvích Čech

V sobotu 9.9. se na třech stadionech utkala pražská družstva, která postoupila z krajského přeboru družstev na mistrovstvích Čech s družstvy z jiných krajů o medaile a postupy na MČR.

Na západ, konkrétně do Chebu, vyrazila čtyři pražská žákovská družstva z každé kategorie a v obou měly vždy zastoupení týmy ASK Slavia, SK Jeseniova, Atletiky Jižní Město a TJ Dukly. V chlapcích vyhráli atleti Slavie, kteří oplatili porážku hochům z Jeseniovy z krajského finále, kteří tentokrát skončili druzí. Na stupně vítězů je doprovodili hoši z Dukly a Praha tak obsadila všechna 3 postupová místa na MČR. Chlapci Jižního Města brali 7. místo. V žákyních se první dvě místa v porovnání s chlapci prohodila, když zvítězila děvčata SK Jeseniovy, která porazila ASK Slavii. Trochu smolně skončila děvčata Jižního Města na 4. místě, když při shodném počtu 180 bodů hrála v prospěch atletek Škody Plzeň 2 vítězství (to druhé ze štafety 4×300 m!) proti 1 Atletiky JM. Žákyně Dukly skončily 6.

Nejvíce bodů z pražských družstev získal Jakub Šedivý, který přispěl 34 body (1. na 200 m př., 2. na 300 m a 3. na 100 m př.). Jeho oddílová kolegyně Diana Jirková byla toho dne nejlepší bodující dívkou ziskem 33,5 bodu (vítězství na 300 m, 2. ve 150 m a 3. na 60 m). Nejlepším výkonem dne ale pravděpodobně bylo 200 m překážek v podání Slávistické Ley Bradové, která se výkonem 28,53 s dostala do čela letošních žákovských tabulek.

Celkem tak na MČR družstev, které bude 30.9. v Praze na Děkance, postoupilo 5 ze 6 možných družstev. Gratulujeme!

Dorost zase vyrazil na východ do Třebíče. Tři pražská družstva v každé kategorii usilovala o první 3 místa zaručující start na MČR. Úspěšnější byli chlapci USK, kteří zvítězili konkurenty z Dukly. Těsně pod stupni pak skončili dorostenci Slavie, když se před ně protlačili atleti Plzně. Méně úspěšné byly dorostenky. V nich čest Prahy uhájily atletky Slavie, které obsadily 3. místo za vítěznou Plzní a domácí Třebíčí. Následovala zbylá pražská družstva – 4. TJ Dukla a 5. USK Praha. Suverénně si ale v této soutěži vedla právě atletka USK Praha Silvie Daněčková, která nenašla přemožitelku ve všech disciplínách a připsala si zisk 39 bodů – dálka 545 cm, 200 m za 24,98 s a 100 m výkonem 12,38 s. V chlapcích byl z Prahy nejlépe bodující také z USK a byl jím Lukáš Koptík s 34 body – vyhrál dálku za 645 cm, druhý byl na 110 m př. a třetí na 300 m př.

O republikové medaile tak budou usilovat dvě chlapecká a jedno dívčí pražské družstvo, a to 24.9. v Olomouci.

Juniorská družstva nikam necestovala a závodila v Praze v Edenu. I zde pódiové umístění znamenalo vstupenku na MČR. V juniorech využili domácího prostředí atleti Slavie, když vyhráli a nechali za sebou atlety Škody Plzeň na 2. místě. Třetí pak byli junioři Dukly. Bohužel 4. místo zbylo na atlety Spartaku. V juniorkách vyhrály jasně atletky Škody Plzeň. Stříbro si vybojovala děvčata domácí Slavie, na třetím místě je doprovodily soupeřky ze Spartaku P4. Čtvrté pak byly atletky pražského Olympu.

Jediným plně bodujícím ve všech individuálních disciplínách byl Petr Svoboda, hostující v barvách Dukly, když vyhrál v dálce, tyči a na 110 m př. Nejlépe bodující mezi pražskými děvčaty byla Lucie Lasíková, hostující za Olymp, která pomohla ziskem 33 bodů, které brala za vítězství na 100 m př. za 14,85 s a dvě třetí místa – na 200 m a ve výšce.

Republika družstev juniorů, která bude 23.9. v Plzni, proběhne za účasti 2 pražských družstev v každé kategorii.

Pražská družstva tak na republikových šampionátech družstev obsadí 12 z 18 možných míst. Držíme palce.